Suzuki-Akatemia
Keski-Vantaan Musiikkiopiston Suzuki-Akatemiassa annetaan oikeaoppista Suzuki-opetusta. Kaikki Suzuki-opetusta antavat opettajamme ovat erikoistuneet Suomen Suzuki-yhdistyksen monivuotisissa koulutuksissa. Suzuki-Akatemia tuo yhteen koko Suomen Suzukilaiset. Yksittäisillä toimijoilla on mahdollisuus integroitua muiden kanssa, olla helposti osa suurempaa kokonaisuutta, päästä soittamaan yhdessä ja saada Suzuki-opetusta laajalti ympäri Suomen.
SUZUKI-MENETELMÄSTÄ
Professori Shinichi Suzukin kehittämä Suzuki-menetelmä on musiikin varhaiskasvatuksessa laajalti käytössä oleva soitonopetusmenetelmä, joka perustuu pienissä lapsissa piilevien lahjojen kehittämiseen. Hänen menetelmänsä ja tuloksensa ovat hämmästyttäneet asiantuntijoita eri maissa. Suzuki kutsuu menetelmäänsä ”lahjakkuuskasvatukseksi”. Jokainen lapsi syntyy lahjakkuutena. Suzukin mukaan lapsen hidas kehitys missä asiassa tahansa johtuu ympäristötekijöistä, kasvatuksen puutteellisuudesta tai jostakin muusta ulkoisesta tekijästä. Suzukin kehittämän ”lahjakkuuskasvatusmenetelmän” tärkeä periaate soittotaidon opiskelun lisäksi on lapsen koko persoonallisuuden kehittäminen musiikin avulla. Tässä kasvatustyössä on perheen ja opettajan yhteistyöllä perustavaa laatua oleva osuus.
Suzuki-menetelmällä voivat aloittaa jo alle kouluikäiset lapset. Lahjakkuuskasvatus perustuu äidinkielen oppimisen menetelmään. Suzuki oivalsi, että samoin kuin lapsi oppii puhumaan, hän voi oppia soittamaan. Suzuki oli aikaansa edellä luodessaan menetelmäänsä: positiivinen pedagogiikka kun on päivän sana nykyään. Miten opettaa lasta uuteen asiaan, ellei positiivisuudella ja kannustavuudella.
Monista Suzuki-menetelmällä aloittaneista on tullut korkean tason, maailmanlaajuisestikin tunnettuja ammattimuusikoita. Mutta mikä tärkeämpää, harrastus kehittää monia muitakin elämässä tarvittavia taitoja sekä tuo iloa ja onnistumisen kokemuksia koko perheelle:
Kognitiivinen kehitys: Soittaminen parantaa keskittymiskykyä, muistia ja ongelmanratkaisutaitoja.
Motoriset taidot: Soittaminen kehittää hienomotorisia taitoja ja koordinaatiota.
Tunneilmaisu: Musiikki auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan ja kehittää emotionaalista älykkyyttä.
Itsetunto: Soittotaidon kehittyminen voi vahvistaa lapsen itseluottamusta ja itsetuntoa.
Sosiaaliset taidot: Yhteissoitto ja musiikkitunnit tarjoavat mahdollisuuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja ryhmätyötaitoihin.
Kulttuurinen ymmärrys: Musiikin kautta lapsi voi oppia eri kulttuureista ja niiden perinteistä.
Hauskuus ja nautinto: Musiikin soittaminen voi olla hauskaa ja tarjota iloa ja nautintoa.
Soittaminen lapsen kanssa on mitä mainioin tapa viettää laatuaikaa nykypäivän kiireen keskellä.
SUZUKI-AKATEMIASTA JA SEN TOIMINNASTA
Suzuki-Akatemiassa järjestetään taiteen perusopetusta, erikoiskoulutusta, erilaisia kursseja, katselmuksia ja konsertteja sekä opettajille suunnattuja tilaisuuksia. Oppilaat voivat myös halutessaan ilmoittautua opettajien koulutuksen harjoitteluoppilaiksi. Kaikesta lisätietoa tässä alla.
PERUSOPETUS
Suzuki-Akatemiassa annetaan Suzuki-soitonopetusta tällä hetkellä Vantaalla viulussa, sellossa sekä pianossa. Oppilaat ovat aloittaessaan musiikkiopiston perustason oppilaita ja opintojen loppuvaiheessa siirtyvät opistotasolle syventävien opintojen pariin. Opiskelut etenevät Suzuki-menetelmällä aloittavilla samoin kuin kaikilla muillakin soittavilla lapsilla musiikkiopistoissa. Nuotit opitaan noin 5-7 -vuoden ikäisenä, kun lapsi on kypsä sille. Musiikin hahmotusaineiden opiskelu aloitetaan noin 9-vuotiaana. Yhteismusisointi ja erilaiset projektit ovat osa opintoja. Tasokonsertteja soitetaan jokaisen henkilökohtaisen kehityksen mukaisessa vauhdissa.
ERIKOISKOULUTUS
Suzuki-Akatemia järjestää myös valtakunnallista musiikin erikoiskoulutusta (EK) lahjakkaille soiton harrastajille. Soitinvalikoimaan kuuluvat tällä hetkellä viulu, alttoviulu, sello, piano, huilu ja kitara.
Kurssimuotoinen koulutus on suunnattu soittamista aktiivisesti harrastaville nuorille, jotka ovat kiinnostuneita soittamisesta ja kenties muusikon ammatistakin. Tavoitteena on, että nuoret voisivat mahdollisimman kauan jatkaa soitto-opintojaan oman opettajan johdolla kotipaikkakunnallaan ja erikoiskoulutuskursseilla saada harrastustaan tukevaa lisäopetusta. Erikoiskoulutuskurssi antaa myös valmiuksia mahdollista ammatilliseen koulutukseen pyrkimistä varten.
Kurssijaksoja järjestetään 3–4 kertaa vuodessa pääkaupunkiseudulla Suzuki-Akatemian tai sen kumppaniopistojen tiloissa. Kurssin ajankohta on pääsääntöisesti viikonloppu, esimerkiksi perjantai-ilta ja lauantaipäivä tai la-su, riippuen oppilasmääristä, soitinvalikoimasta ja kulloinkin kurssin ohjelmasta. Kurssien ohjelmat vaihtelevat. Yksittäisen kurssijakson opetusohjelmaan voi kuulua omien yksityistuntien lisäksi erilaisia ryhmiä, riippuen koulutuksessa olevista nuorista ja heidän instrumenteistaan. Opettajina toimivat opettajien kouluttajat, erittäin korkean tason opettajat sekä muut vierailevat tähdet. EK-opiskelijoiden lukuvuosi päättyy aina konserttiin.
Musiikin erikoiskoulutus on maksullista, ja kunkin kurssijakson hinta määräytyy kurssin sisällön, keston ja laajuuden perusteella. Lukukausien aikana annetaan rakentavaa väliarviointia.
Ilmoittautuminen
Musiikin erikoiskoulutukseen pyritään koesoiton kautta. Haku on jatkuva, eli voit lähettää hakemuksesi milloin vain. Ilmoittautumislomakkeessa pääset kertomaan aiemmista musiikkiopinnoistasi. Hakemuksessa on myös ”Vapaamuotoinen hakemus” -kohta, johon saat kirjoittaa aiheesta ”Miksi haluan päästä opiskelemaan erikoiskoulutusohjelmaan”. Vapaamuotoisen hakemuksesi loppuun tulee lisätä Youtube-linkki omasta soitostasi. Esitettävän koesoittokappaleen voit valita itse tai yhdessä omanopettajasi kanssa. Esityksen ei tarvitse olla säestyksellinen, jos säestäjä on hankala järjestää.
MESTARIKURSSIT JA KONSERTIT
KATSELMUKSET, PÄIVÄKURSSIT SEKÄ LEIRIT
Suzuki-Akatemia järjestää mestarikursseja ja pieniä sekä suuria päiväkursseja ja leirejä yhteistyöopettajien ja musiikkiopistojen kanssa ympäri Suomea, jotta kaikilla olisi mahdollisuus matalalla kynnyksellä osallistua kursseille. Voimme räätälöidä kursseja sen hetken toiveet huomioiden. Järjestämme myös erilaisia ryhmäkonsertteja ja yksilöoppilaiden Suzuki-katselmuksia. Kaikkiin tapahtumiin, tapahtuman soitinvalikoima huomioiden, on kaikilla Suzuki-menetelmällä opiskelevilla mahdollista osallistua. Eli asuitpa missä tahansa Suomessa tai ulkomailla ja soitat paikkakuntasi valtuutetun Suzuki-opettajan ohjauksessa, olet tervetullut osallistumaan kursseillemme.
Toivomme kurssien kannustavan ja motivoivan mahdollisimman monia, lapsia, nuoria ja aikuisia harrastuksensa parissa. Kurssit tuovat ihmiset yhteen ja antavat uusia kokemuksia, tutustutaan uusiin ihmisiin ja yhdistetään ja vahvistetaan toimintaa kaikkialla Suomessa.
Pyrimme myös tapahtumien yhteydessä mahdollisuuksien mukaan järjestämään vanhemmille tilaisuuksia, joissa voidaan käsitellä monia eri asioita, kuten Suzuki-menetelmä, vanhemman rooli soittavan lapsen kasvatuksessa, vinkkejä kotiharjoitteluun, ajatusten vaihtoa vanhempien ja opettajien kesken jne.
OPETTAJAT JA OPETTAJIEN KOULUTUS
Suzuki-Akatemia järjestää myös erilaisia koulutuksia ja konferensseja Suzuki-opettajille tarpeen sekä toiveiden mukaan.
HARJOITTELUOPPILAAT opettajien koulutukseen
Suzuki-oppilailla ympäri Suomen on mahdollisuus myös ilmoittautua opettajien koulutuksen harjoittelu oppilaaksi (tällä hetkellä VIULU). Suzuki-opettajien koulutus tapahtuu Suomen Suzuki-yhdistyksen sekä European Suzuki Associationin (ESA) alaisuudessa pääasiassa Helsingissä. Oppilaat pääsevät olemaan koulutustilaisuuksissa opettajien harjoitusoppilaina. Paikalla on aina opettajien kouluttaja, joka ohjaa ja auttaa opettajaa opettamaan oppimisessa sekä antaa opettajalle rakentavaa palautetta.
Harjoitteluoppilaana toimiminen ei maksa mitään. Oppilas saa soittotunteja Suzuki-opettamista harjoittelevilta opettajilta. Oppilaalla on siis erityinen mahdollisuus päästä kehittämään soittotekniikkaansa sekä tulkintaa. Opettajien kouluttaja on aina paikalla. Harjoitteluoppilaan tulee kerrata kaikkia vanhoja kappaleita. Opetustilanteet ovat mestarikurssimaisia ja niissä ei käytetä nuotteja.
Opettajien koulutuksen harjoitteluoppilaaksi voit ilmoittautua lähettämällä sähköpostia suzukiakatemia@gmail.com
Lukukausimaksut löydät TÄÄLTÄ