Maria Vuorinen

Viulu

Opettaja

Minun kanssani voi opiskella:
Viulua (perinteinen)
Suzuki-viulua
Alttoviulua

 

 

Opetusfilosofiani pähkinänkuoressa:
– Kuka tahansa pystyy oppimaan mitä tahansa, viulunsoiton aloittamiselle ei ole ikärajaa! Tärkeintä on oma kiinnostus ja valmius investoida aikaa ja ja energiaa harrastukseen. Mitä enemmän aikaa ja työtä on valmis pistämään soittimen kanssa puuhailuun ja siihen tutustumiseen, sitä nopeammin omat taidot kehittyvät. Otan mielelläni vastaan biisi- ja genretoiveita: motivaatio pysyy korkealla kun on itselle mieluista ohjelmistoa työn alla! Kerro ihmeessä mitkä / millaiset kappaleet juuri sinua kiinnostaa niin pystyn muokkaamaan ohjelmiston juuri sinun kiinnostuksenkohteita vastaaviksi. Ohjelmistoa löytyy runsaasti sekä perinteisesltä klassiselta puolelta, elokuvamusiikista, kansanmusiikista sekä pop- ja jazzbiiseistä!

– Opitaan tekemällä:
Viulutunneilla pääset oppimaan instrumentin hallinnan ja uusien kappaleiden lisäksi myös rytmiikkaa, säveltämistä sekä musiikin teoriaa! Opiskelemme nuotinlukua ja rytmiikkaa esim. säveltämällä omia pieniä kappaleita. Soitamme paljon erityylisiä kappaleita, joiden avulla pääsemme tutustumaan myös musiikin eri tyylilajeihin sekä aikakausiin. Jokaisella soittotunnilla tulee aina pikkuisen jotain uutta soitettavaa, toki myös kertaamme myös paljon
vanhojakin kappaleita.

– Uuden soittimen kanssa työskentely on pääasiassa lihasten hallintaa:
samalla kun tutustut siihen, miten instrumentti toimii harjoittelet myös käyttämään omaa kehoasi ja lihaksiasi uudella tavalla. Anna kehollesi aikaa oppia! Aivan kuin lihasten kasvattaminen kuntosalilla, soittamaan opetteleminen vaatii paljon aikaa ja vielä enemmän toistoja!

– Yritetään päästä eroon täydellisyyden tavoittelusta, älä pelkää virheitä!
Oppimisprosessiin kuuluu olenniaesti virkeiden tekeminen. Erityisesti uutta soitinta opetellessa ei voi välttyä virheiden tekemiseltä, ne kuuluu olennaisesti asiaan! Älä siis pelkää mokata, virheet on viulunsoitossa vain muistilappuja jotka näyttävät meille, mitä asioita pitää vielä harjoitella enemmän. Tavoite ei ole saada aikaiseksi virheettömiä suorituksia, vaan sen sijaan haluamme iloita jokaisesta penestäkin onnistumisen kokemuksesta!

– Soittoharrastuksen tarkoitus on olla kivaa ja palkitsevaa!
Jos ehdit viikolla harjoitella kotona, hienoa! Jos et ehtinyt, se ei haittaa, jatketaan yhdessä siitä mihin viimeksi ollaan jääty. Kotiharjoittelu on aina sinua itseäsi ja omaa kehittymistäsi varten, sitä ei tehdä opettajaa varten. Kotiharjoittelua tehdään aina omien resurssien puitteissa, joskus aikaa ja jaksamista on enemmän kuin joskus toiste. Ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa siitä, jos joskus ei ehdi soittotuntien välissä kauheasti harjoitella.

– Mitä tapahtuu ensimmäisellä viulutunnilla?
Tutustutaan uuteen soittimeen à miten se toimii?
Soittoasennot
Miten jousta pidetään kädessä
Miten saadaan viulusta kaunis ääni
Viulun vapaat kielet
Tutustuminen perus rytmeihin
Miten luetaan nuottia
Ensimmäisen kappaleen harjoitteleminen

– Näitä asioita viulutuntiin sisältyy:
Alkulämmittely
Viime viikon läksykappaleen kertaus
Jousikäden harjoituksia
Vasemman käden harjoituksia
Uuden kappaleen lukeminen:
Rytmiikka
Nuotinluvun opiskelu
Perus musiikinteoria
Haastepaikkoihin tutustuminen
Ohjeita, harjoituksia ja vinkkejä kotiharjoitteluun